Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet, a csipet sót, az instant élesztőt és a cukrot vagy édesítőszert. Olvasszuk meg a margarint, langyosítsuk meg a növényi italt, majd mindkettőt adjuk hozzá a lisztes keverékhez és alaposan dagasszuk ki a tésztát. Formázzunk cipót, és meleg helyen, letakarva kb. 35-40 percig kelesszük.
Ezután borítsuk deszkára, formázzuk kedvünk szerint. Ebből a tésztából egy nagy, vagy két közepes méretű kalács jön ki.
Én most egy nagyot csináltam, életemben először négyes fonással 😊
Szóval a tésztát elosztottam 4 egyforma részre, először gombócokat, majd (kb. 50 centis) rudakat formáztam belőle és összefontam. A végeit nyomkodjuk le gyengéden és picit a kész kalács alá is hajthatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, a tetejét lekentem növényi itallal és ameddig a sütőt bemelegítettem 180 fokra, hagytam még pihenni, majd aranybarnára sütöttem. A nagy kalácsnak kb. 45 perc, a közepes kalácsoknak kb. kb. 30 perc kell.
