Hozzávalók:
- 3 közepes cukkini
- egy közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 ek. növényi olaj
- 1 kaliforniai paprika apróra vágva
- kb. 200 gramm főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
- 1 ek. paradicsompüré
- 4 ek. cukormentes növényi ital
- 1 ek. fehérborecet
- 1 ek. gluténmentes szójaszósz
- 1 ek. cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 tk. pirospaprika
- 1 tk. őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint (opcionálisan csili)
- + 10 dkg sajt a tetejére (elhagyható, akkor tejmentes és vegán lesz)
Elkészítés:
Vágjuk félbe a cukkiniket, és a belsejét kanalazzuk ki. A kikanalazott húsát vágjuk fel apróra és tegyük félre. Serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük bele a hagymát, és 3-4 percig pároljuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát, a cukkinihúst, a fűszereket, a szójaszószt, az ecetet, a paradicsompürét és a növényi italt. Időnként megkeverve főzzük 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Adjuk a zöldséges keverékhez a csicseriborsót, és melegítsük össze pár perc alatt. Töltsük meg a cukkiniket a töltelékkel, (opcionálisan), a tetejére tegyünk sajtot, és süssük készre 25-30 perc alatt.
(Forrás: Dívány.hu)