2021. április 07.

Hús nélküli töltött cukkinicsónakok

Gazdag ízvilágú töltött cukkini hús nélkül, csicseriborsóval és kaliforniai paprikával. Alapból gluténmentes, tojásmentes, cukormentes, de a sajt elhagyásával tejmentesen, vegán verzióban is elkészíthetjük, az elkészült étel ráadásul low carb lesz.

  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Adag: 6
  • A recept: Glutén- és tojásmentes, vegetáriánus

Hozzávalók: 

  • közepes cukkini
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 ek. növényi olaj
  • kaliforniai paprika apróra vágva
  • kb. 200 gramm főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 4 ek. cukormentes növényi ital
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 ek. gluténmentes szójaszósz
  • 1 ek. cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1 tk. őrölt kömény
  • só, bors ízlés szerint (opcionálisan csili)
  • + 10 dkg sajt a tetejére (elhagyható, akkor tejmentes és vegán lesz)

Elkészítés: 

Vágjuk félbe a cukkiniket, és a belsejét kanalazzuk ki. A kikanalazott húsát vágjuk fel apróra és tegyük félre. Serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük bele a hagymát, és 3-4 percig pároljuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát, a cukkinihúst, a fűszereket, a szójaszószt, az ecetet, a paradicsompürét és a növényi italt. Időnként megkeverve főzzük 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Adjuk a zöldséges keverékhez a csicseriborsót, és melegítsük össze pár perc alatt. Töltsük meg a cukkiniket a töltelékkel, (opcionálisan), a tetejére tegyünk sajtot, és süssük készre 25-30 perc alatt.

(Forrás: Dívány.hu)