Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 gomba
- 1 kaliforniai paprika
- 2 evőkanál növényi olaj
- fél teáskanál só
- 1,5 dl vegán vörösbor
- 2 bögre főtt lencse (lehet sima vagy vörös és konzerv is)
- 250 ml passzírozott paradicsom (passata)
- 1,5-2 dl víz
- néhány darab babérlevél
- Fűszerek ízlés szerint (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors)
- 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
Rizs vagy gluténmentes tészta a tálaláshoz (diétának és ízlésnek megfelelően)
Elkészítés:
Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a répát, a gombát és a paprikát késes aprítóba, és daráljuk apróra. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az aprított zöldségeket a sóval. Pirítsuk meg a zöldségeket 10-15 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a bort, a passzírozott paradicsomot, 30-50 ml vizet, a fűszereket (só, bors, babérlevél, bazsalikom, oregánó, kakukkfű), az édesítőszert, majd közepes lángon főzzük 15 percig. Öntsük fel a maradék (kb. 1-1,5 dl) vízzel, tegyük bele a lencsét, és alacsony hőmérsékleten főzzük tovább 10 percig. Vegyük ki a babérleveleket, és gyengéden pürésítsük egy mixer segítségével (ízlés szerint ez a művelet elhagyható). Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.
A dietetikus tippje: "A bor alapvetően gluténmentes ital, ám ha hiperérzékeny vagy, nem árt a borászatnál vagy a gyártónál érdeklődni! Ritkán, de előfordulhat gluténtartalmú gabonákkal való érintkezés, illetve derítéskor is használhatnak gluténtartalmú segédanyagokat.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus
Forrás: Dívány.hu
Fotó: Ruzsovics Dorina