2021. április 11.

Lencsebolognai

Hamarabb elkészül, mint a húsos verzió, és sokkal egészségesebb lesz.

  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Adag: 6 személyre
  • A recept: Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán

Hozzávalók:
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 gomba
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • fél teáskanál só
  • 1,5 dl vegán vörösbor
  • 2 bögre főtt lencse (lehet sima vagy vörös és konzerv is)
  • 250 ml passzírozott paradicsom (passata)
  • 1,5-2 dl víz
  • néhány darab babérlevél
  • Fűszerek ízlés szerint (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só, bors)
  • 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
Rizs vagy gluténmentes tészta a tálaláshoz (diétának és ízlésnek megfelelően)
 
Elkészítés: 
Tegyük a hagymát, a fokhagymát, a répát, a gombát és a paprikát késes aprítóba, és daráljuk apróra. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az aprított zöldségeket a sóval. Pirítsuk meg a zöldségeket 10-15 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a bort, a passzírozott paradicsomot, 30-50 ml vizet, a fűszereket (só, bors, babérlevél, bazsalikom, oregánó, kakukkfű), az édesítőszert, majd közepes lángon főzzük 15 percig. Öntsük fel a maradék (kb. 1-1,5 dl) vízzel, tegyük bele a lencsét, és alacsony hőmérsékleten főzzük tovább 10 percig. Vegyük ki a babérleveleket, és gyengéden pürésítsük egy mixer segítségével (ízlés szerint ez a művelet elhagyható). Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.
 
A dietetikus tippje: "A bor alapvetően gluténmentes ital, ám ha hiperérzékeny vagy, nem árt a borászatnál vagy a gyártónál érdeklődni! Ritkán, de előfordulhat gluténtartalmú gabonákkal való érintkezés, illetve derítéskor is használhatnak gluténtartalmú segédanyagokat.”
 

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus

Forrás: Dívány.hu

Fotó: Ruzsovics Dorina