2021. április 30.

Pesztós rizottó alaprecept

Mennyei, hamisítatlan, krémes rizottó recept, amit ízlésünk, diétánk szerint variálhatunk! 

  • Elkészítési idő: 25
  • Adag: 4
  • A recept: Glutén-, tojásmentes

Nálunk most Pesto alla calabrese-vel készült, vagyis a sültpaprikán kívül ricotta is van a pesztóban. Így nem tejmentes, és nem vegán, de más pesztóval könnyedén laktózmentessé és vegánná is tehető a recept. Sőt, van egy házi, avokádóból készült pesztó-receptünk is, amit megtaláltok itt a honlapon. 

Hozzávalók a pesztós rizottó alapreceptjéhez: 

  • 320 gramm rizottó rizs 
  • 160 gramm pesztó (ízlés szerint) 
  • 80 gr főzőtejszín/növényi/vegán főzőtejszín/főzőkrém (el is hagyható) 
  • 1 kis fej hagyma 
  • 1-2 evőkanál olívaolaj 
  • 1 liter zöldségalaplé
  • só 

Elkészítés: 

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben vagy lábosban, majd dobjuk rá a hagymát, és közepes lángon főzzük puhára pár perc alatt. Adjuk hozzá a rizst, 1-2 percig pirítsuk rajta, majd öntsük fel a zöldségalaplé felével. Forraljuk fel, és amikor ezt magába szívta, akkor adjuk hozzá az alaplé másik felét. Alacsony hőmérsékleten időnként megkeverve pároljuk kb. 15 percig. A főzés vége előtt 5 perccel tegyük bele a pesztót, keverjük jól össze. Ha használunk tejszínt, akkor azt a vége előtt 2 perccel adjuk hozzá, keverjük össze és főzzük készre.