2021. április 19.

Karfiolnuggets

Mindenféle – ízlés szerinti és diétának megfelelő – mártogatóssal az igazi. 

  • Elkészítési idő: 45 perc
  • Adag: 4 személyre
  • A recept: Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán

Elég gyakran előfordul nálunk, pláne, ha az egyik nap karfiolrizs van ebédre, akkor a megmaradt fél fej karfiolból nuggets készül másnap. Vagy fordítva :) 

Hozzávalók: 

  • fél fej karfiol
  • bő (2-3 dl) olaj a sütéshez

A tésztához

  • 100 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 250 ml víz
  • negyed-negyed teáskanál só és pirospaprika 
  • csipet kurkuma

A panírhoz

  • 100 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
  • evőkanál univerzális gluténmentes liszt
  • 2 evőkanál szezámmag
  • teáskanál pirospaprika
  • teáskanál 
  • teáskanál szárított rozmaring

Elkészítés: 

Szedjük a karfiolt rózsáira és mossuk meg. Készítsük el a tésztánkat. Keverjük össze a lisztet, a sót, a pirospaprikát és a kurkumát, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük simára, a tésztának sűrű tejszín-, palacsintaállagúnak kell lennie. Ha túl hígnak tűnik, adjunk hozzá pici lisztet, ha túl sűrűnek, akkor vízzel hígítsuk. Most készítsük el a panírt: keverjük össze egy másik tálban a hozzávalókat. Melegítsünk olajat egy serpenyőben. A karfiolrózsákat egyenként mártsuk meg először a tésztában, majd a panírban, és tegyük az időközben felforrósodott olajba. Csökkentsük a hőmérsékletet, és süssük világos aranyszínűre a karfiolnuggetseket, kb. 8 perc alatt. Az olajból tegyük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.

 

Fotó: Ruzsovics Dorina