Elég gyakran előfordul nálunk, pláne, ha az egyik nap karfiolrizs van ebédre, akkor a megmaradt fél fej karfiolból nuggets készül másnap. Vagy fordítva :)
Hozzávalók:
- fél fej karfiol
- bő (2-3 dl) olaj a sütéshez
A tésztához
- 100 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 250 ml víz
- negyed-negyed teáskanál só és pirospaprika
- csipet kurkuma
A panírhoz
- 100 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
- 2 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
- 2 evőkanál szezámmag
- 2 teáskanál pirospaprika
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál szárított rozmaring
Elkészítés:
Szedjük a karfiolt rózsáira és mossuk meg. Készítsük el a tésztánkat. Keverjük össze a lisztet, a sót, a pirospaprikát és a kurkumát, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük simára, a tésztának sűrű tejszín-, palacsintaállagúnak kell lennie. Ha túl hígnak tűnik, adjunk hozzá pici lisztet, ha túl sűrűnek, akkor vízzel hígítsuk. Most készítsük el a panírt: keverjük össze egy másik tálban a hozzávalókat. Melegítsünk olajat egy serpenyőben. A karfiolrózsákat egyenként mártsuk meg először a tésztában, majd a panírban, és tegyük az időközben felforrósodott olajba. Csökkentsük a hőmérsékletet, és süssük világos aranyszínűre a karfiolnuggetseket, kb. 8 perc alatt. Az olajból tegyük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.
Fotó: Ruzsovics Dorina