2021. április 11.

Répafasírt

Ízében a megszokott fasírt, pedig egy gramm hús nincs benne. Finom, ropogós répafasírt, szendvicsbe, salátával vagy más körettel, de főzelékfeltétnek is fantasztikus.

  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Adag: 10-12 nagyobb fasírt
  • A recept: Gluténmentes, tejmentes, szójamentes

Hozzávalók: 

  • 30 dkg sárgarépa
  • 15 dkg gluténmentes zabpehely
  • tojás
  • 1 ek. gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1 db kisebb fej vöröshagyma
  • aprított fokhagyma ízlés szerint
  • fűszerek: só, fekete bors, pirospaprika 
    A hempergetéshez: gluténmentes panírmorzsa 
    A sütéshez: tetszés szerinti olaj (A szakértő tippje: semleges ízű, például napraforgó.)

Elkészítés:

A répákat tisztítsuk meg és reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd sózzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a zabpelyhet, a tojást, zsemlemorzsát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirospaprikával, majd jól összekeverjük az egészet. Vizes kézzel fasírtokat formálunk belőle, meghempergetjük a morzsában, és olajban kisütjük.

Tojás helyett (a kívánt állag eléréséig) rizs- vagy kölesdara és barna rizsliszt hozzáadásával is elkészíthető. A hozzávalók és az elkészítés módja ugyanaz, mint fent.

A dietetikus tippje: "Tudtad, hogy a zabpehely csak nevében pehely? A klasszikus gabonapelyhekkel, kukoricapelyhekkel ellentétben a zabszemeket előállításkor csak hántolják, majd előgőzölik (így javul a tápanyagok emészthetősége), mechanikailag lapítják, sodorják és szárítják – nem pedig széttörik, „felfújják”. Így az összes jótékony tulajdonságát megőrzi. legalábbis ami a nagy szemű zabpelyhet illeti. Az apró szemű zab, illetve az instant kásák alapanyagát először aprítják, kis darabokra vágják, aztán gőzölik és sodorják. Ennél fogva gyorsul a felszívódása, gyorsabban is emeli meg a vércukorszintet. Szóval ha teheted, mindig a nagy szemű zabpelyhet válaszd!"

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus

Forrás: Dívány.hu

Fotó: Ruzsovics Dorina