Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
a rántáshoz: - 1-2 evőkanál növényi olaj
- kis fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- 1 evőkanál gluténmentes liszt
fűszerek: só, babérlevél, ízlés szerint ecet, tárkony
Elkészítés:
A megtisztított babot előző nap langyos vízbe áztatjuk. Másnap 2 liter vízben főni tesszük, sózzuk és hozzáadjuk a babérlevelet. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, hosszába vágott zöldségeket. A végén hagymás, fokhagymás, paprikás rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt ecettel, tárkonnyal ízesítjük.
Tipp: Ennél gyorsabb verzió, ha babkonzervből készítjük a levest. akkor viszont a sorrend: a zöldségeket só és babérlevél kíséretében főzzük, a végén hozzáadjuk a babkonzervet (levével együtt), berántjuk és ízesítjük. Fontos, hogy tényleg csak a végén fűszerezzük, mert a babkonzerv leve is sós.
+1 tipp: Tálalás előtt tárkonyecettel is ízesíthetjük.