2021. április 07.

Bableves

Nálunk nagyon gyakran kerül az asztalra, szerencsére mindenki szereti (ritka kivétel!)

  • Elkészítési idő: kb. 1,5 óra
  • Adag: 4 személyre
  • A recept: Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán

Hozzávalók:
  • 25 dkg szárazbab
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
    a rántáshoz:
  • 1-2 evőkanál növényi olaj
  • kis fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • 1 evőkanál gluténmentes liszt
    fűszerek: só, babérlevél, ízlés szerint ecet, tárkony
 
Elkészítés:
A megtisztított babot előző nap langyos vízbe áztatjuk. Másnap 2 liter vízben főni tesszük, sózzuk és hozzáadjuk a babérlevelet. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, hosszába vágott zöldségeket. A végén hagymás, fokhagymás, paprikás rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt ecettel, tárkonnyal ízesítjük.
 
Tipp: Ennél gyorsabb verzió, ha babkonzervből készítjük a levest. akkor viszont a sorrend: a zöldségeket só és babérlevél kíséretében főzzük, a végén hozzáadjuk a babkonzervet (levével együtt), berántjuk és ízesítjük. Fontos, hogy tényleg csak a végén fűszerezzük, mert a babkonzerv leve is sós.
 
+1 tipp: Tálalás előtt tárkonyecettel is ízesíthetjük.