2021. október 13.

Sütőtökkrémleves

Azért is zseniális ez a recept, mert alig van vele munka. Csak be kell dobni mindent a sütőbe, majd turmixolni. A vele sült almától még intenzívebb, még édeskésebb íz lesz a végeredmény. 

  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Adag: 4 személyre
  • A recept: glutén-, tej-, tojásmentes, vegán

Hozzávalók: 

  • 50 dkg sütőtök (kisebb darabokra vágva)
  • 2 alma (kimagozva, nagyobb gerezdekre vágva) 
  • 1 fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma (héjával együtt) 
  • 1 evőkanál növényi olaj 
  • fél liter zöldségalaplé (gluténmentes)
  • só, bors, 1 teáskanál fűszer (fahéj, szerecsendió)
  • Ízlés szerint: gyömbér 
  • A tálaláshoz: kókusztejszín, tökmag 

Elkészítés: 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tegyük egy tálba vagy tepsibe a sütőtököt, az almát, a hagymákat, a gyömbért az olajjal, és sózzuk, borsozzuk. Takarjuk le, és süssük 30-40 percig. 

Ha megpuhult, hámozzuk meg a sütőtököt és a fokhagymákat, és minden hozzávalóval (zöldségalaplé, fűszerek) együtt turmixoljuk össze. Higíthatjuk kókusztejszínnel, tetejére szórhatunk pirított tökmagot. 

Forrás: Mentes Anyu szakácskönyve