2021. április 19.

Lilahagymacsatni szilvalekvárral és vörösborral

Lilahagymából készül az egyik legnépszerűbb csatni (vagyis fűszeres szósz, zöldségből készült lekvár), amely tökéletesen passzol szinte mindenhez: húsokhoz, sajtokhoz, zöldségekhez, szendvicsekbe, mártogatósként.

  • Elkészítési idő: kb. 1,5-2 óra
  • Adag: 3 közepes csatosüvegnyi lesz belőle
  • A recept: Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán

Ez a recept is az egyik kedvenc tavaszi munkám során született. Az Agricolae Kft.-vel közösen alkottunk recepteket adalékanyag-és színezékmentes lekvárjaik felhasználásával. 

Hozzávalók:

  • 900 g lilahagyma
  • 4 evőkanál növényi olaj
  • 2,5 dl vörösbor
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 80 gr cukor, barnacukor vagy ennyi cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • 5-6 evőkanál szilvalekvár

 

Elkészítés:

Hámozzuk meg a lilahagymát, vágjuk félbe, majd hajszálvékony szeletekre. Melegítsük meg az olajat egy mély serpenyőben vagy lábosban. Tegyük bele a hagymát, és dinszteljük puhára kb. 10 perc alatt. Adjuk hozzá a vörösbort, a balzsamecetet, a cukrot (édesítőszert), a kakukkfüvet és a többi fűszert (sót, borsot). Ha felforrt, tegyük alacsony hőmérsékletre, és főzzük 1-1,5 óráig, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a szilvalekvárt, keverjük össze jól és vegyük le a tűzről. Picit kihűlve tegyük üvegekbe.

 

Fotó: Ruzsovics Dorina