2021. március 07.

A legfinomabb tejberizs

A jó tejberizsnek több titka is van, ha ebből a receptből, a tuti arányokból készíted, biztosan nem fogsz csalódni.

  • Elkészítési idő: 20-25 perc
  • Adag: 4 adag
  • A recept: Glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán

Hozzávalók:
• 15 dkg rizottórizs vagy tejrizs
• 2 dl víz
• 5 dl növényi tejhelyettesítő ital
• 5 dkg cukornak megfelelő édesítőszer

Elkészítés:
Tegyük fel a rizst főni a vízben, és amikor magába szívta, adjuk hozzá a tejet és az édesítőszert, keverjük össze jól. Forraljuk fel, majd tegyük nagyon alacsony hőmérsékletre, és a rizs csomagolásán található utasítás szerint főzzük készre (vagy húzzuk a tűzhely szélére, hogy saját gőzében puhuljon meg).
Ha száraznak találjuk, a végén adhatunk hozzá még egy kis növényi italt.

A dietetikus tippje:
„Tudtad, hogy pár éve az Európai Bíróság azt a döntést hozta, hogy hivatalosan csak az emlősállatok tejmirigyeinek (emlőinek) váladékát lehet >>tejnek<< és >>tejterméknek<< hívni? A boltban kapható növényi tejhelyettesítőket olajos magvakból (mandula, kesudió, chiamag), gabonákból (zab, rizs, búza), gyümölcsökből (kókusz), illetve hüvelyesekből (szójabab) is készíthetnek. A gabonák magvaiból készült italok édesebb ízűek, jó B- és E-vitamin-források. A magitalok jó D-vitamin- és kalciumforrások, s szénhidráttartalmuk elenyésző. A kókuszital könnyen emészthető, de fehérjét és kalciumot is alig tartalmaz, általában vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel dúsítják. A szójaital pedig kiemelkedő fehérjetartalmú a növényi italok közül.”

(Fotó: Ruzsovics Dorina)