2021. április 07.

Palacsinta tápiókalisztből

Egyszerű, könnyen forgatható, gluténmentes, tejmentes, lassú felszívódású tápiókapalacsinta, ráadásul tisztára olyan, amilyet a nagyi süt. 

  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Adag: 8-10 darab
  • A recept: Glutén-, tej-, cukormentes

Hozzávalók: (A mérce az igazán púpozott evőkanál!) 

  • 2 tojás 
  • 4 dl növényi tejhelyettesítő ital
  • 4 púpozott evőkanál tápiókakeményítő 
  • 3 púpozott evőkanál mandulaliszt
  • 2 púpozott evőkanál bambuszrostliszt 

 

Elkészítés: 

A tojást összekeverjük a növényi itallal, majd hozzáadjuk a liszteket, és csomómentesre keverjük a tésztát. Hagyjuk állni 10 percig. 

Palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat: az egyik oldalának kb. 2, a másiknak kb. 1 perc kell. Ha szükséges, pici kókuszzsírral kenjük ki a palacsintasütőt, mielőtt a tésztát beleöntjük. 

A dietetikus tippje: "A tápiókalisztet vagy -keményítőt a manióka (vagy más néven kasszáva) növény gumós gyökeréből állítják elő. Bár hazánkban kevésbé ismert, de Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában közkedvelt eledelnek számít. A gyökérgumó alacsony kalóriatartalmú, fő tápanyaga a szénhidrát. Szénhidráttartalmának jelentős része úgynevezett rezisztens keményítő, az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen prebiotikum, jótékony rostanyag."

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus