2021. április 07.

Portugál tejberizs

Az arroz doce (szó szerinti fordításban édes rizs) majdnem tejberizs, csak sokkal krémesebb, selymesebb: ez a portugál tejberizs. Negyedóra alatt elkészül, de csak órákkal később fogyasztható, ezt jó tudni.

  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Adag: 6 személyre
  • A recept: Glutén-, tej-, cukormentes

Hozzávalók: 

  • 35 dkg rizottórizs (Arborio) vagy tejrizs
  • 9 dl növényi tejhelyettesítő ital
  • citrom reszelt héja
  • narancs reszelt héja
  • 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
  • 10 dkg tejmentes margarin
  • tojássárgája
  • 1  fahéjrúd
  • csipet só
  • A tetejére: őrölt fahéj

Elkészítés: 

A rizst a növényi italban a csipet sóval elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a citrom és a narancs reszelt héját és a fahéjrudat. Fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve megfőzzük (a csomagoláson található leírás szerint).

Vegyük ki belőle a fahéjat, és adjuk hozzá az édesítőszert és a margarint. Keverjük össze alaposan, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ekkor egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat, és egy rövid időre visszatesszük a tűzhelyre takarékon. Figyeljünk, hogy ne forrjon fel, tényleg csak pár perc!

Majd kisebb desszertestálkákba kanalazzuk, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tetejére fahéjat szórunk.

A dietetikus tippje: „A margarin alapvetően növényi olajok feldolgozása során előállított étkezési zsiradék. Viszont nem ritka, hogy tejjel, tejporral, vajjal is dúsítják, így ha tejfehérje-allergiás vagy, mindig olvasd el az összetevőket, feltüntetett allergéneket, hogy garantáltan tejmentes margarint vásárolj!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus

 

(Forrás: Dívány.hu