Melegítsük elő a sütőt 170-175 fokra. Tegyük a mogyorót sütőpapírra és süssük kb. 10 percig, ameddig a szemek megpörkölődnek. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd konyharuhába tekerve dörzsöl- jük le a barna héját.
Lehet készen kapni blansírozott törökmogyorót is, így akkor a fenti első lépést kihagyva, kapásból innen tudjuk kezdeni a házi vegán nutella készítését.
Tegyük konyhai robotgépbe vagy késes aprítóba, és őröljük vajas, krémes állagúra. Ez teljesítménytől függően kb. 2-3 percet vesz igénybe. Olvasszuk fel az étcsokit a kókusztejszínnel, a növényi sziruppal és csipet sóval. Tegyük a csokis keveréket az aprítóba/ robotgépbe a mogyoróhoz, és rövid idő alatt keverjük ki. Hagyjuk kihűlni, töltsük üvegbe, és hűtőben tároljuk (1 hétig áll el).
Forrás: Mentes Anyu szakácskönyve (Fotó: Ruzsovics Dorina)